Lapas

Par mani

Mans fotoattēls
Adīšana, tamborēšana, fotogrāfēšana un ceļošana-tie ir mani vaļasprieki, kurus ļoti bieži apvienoju.

ceturtdiena, 2012. gada 16. augusts

Saules pilsēta

Vēl viena augustā izlasīta grāmata no sakārtotā grāmatplaukta
Anotācija: Izcilais itāliešu domātājs Tommazo Kampanella (1568-1639) bija filozofs, dzejnieks, politiķis un dominikāņu mūks.Par saviem filozofiskajiem uzskatiem Kampanella tika vajāts un ieslodzīts kā ķeceris.Vēlāk viņš vadīja plašu sazvērestību pret Spāniju. Par to viņam 1599.gadā tika piespriests nāvessods, ko nomainīja ar mūža ieslodzījumu.Cietumā Kampanella pavadīja 27 savas dzīves gadus.Tur tapuši daudzi viņa darbi, arī Saules pilsēta (1602).
Šajā darbā vēstīts par sabiedrību, kas ir ideāli iekārtota un pārāka par visām pārējām. Saules pilsētā valda augstākie priesteri, tajā nav privātīpašuma, nav ģimenes, bērnus audzina sabiedrība, darbs ir obligāts. Pilsētas iedzīvotāji paļaujas uz Dievu, bet viņu ikdienas lēmumu pieņemšana cieši saistīta ar astroloģiskām atziņām.
Saules pilsēta pieder pie politiskās un filozofiskās literatūras zelta fonda.

Izlasīju kārtības labad, lai zinātu. Uzrakstīšanas gads 1602. Tikpat labi-tas varētu būt mūsdienās sacerēts darbs. Vai nu Kampanella bijis pārcilvēcisks domas gigants, vai arī cilvēce savos tikumos ir un paliek nemainīga?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru